Παιδοδοντίατρος Αθήνα

Παιδοδοντίατροι Αθήνα

 

Παιδοδοντίατροι Αγιος Δημητριος

 

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα είναι μια νόσος των ούλων (φλεγμονή) που παρατηρείται αρκετά συχνά στα παιδιά και οφείλεται στη μικροβιακή πλάκα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, καθώς και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Κατά την περίοδο της εφηβείας, που υπάρχουν έντονες ορμονικές μεταβολές, η βαρύτητα και συχνότητα της νόσου γίνονται πιο έντονες. Αν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του υποκείμενου περιοδοντικού ιστού (περιοδοντίτιδα). Η πρόληψη γίνεται με τη σωστή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα), καθώς και με τη χρήση ορισμένων αντιμικροβιακών στοματικών διαλυμάτων μετά από τη σύσταση του παιδοδοντίατρου.

Πως αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα;
Η αντιμετώπιση της αρχόμενης ουλίτιδας είναι εξαιρετικά απλή και αποτελεσματική. Με συχνό και συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών και ιδιαίτερα των περιοχών που είναι κοντά ατα ούλα και με την χρησιμοποίσηση ειδικών οδοντόκρεμων, ή/και διαλυμάτων ή/και ζελέ στο σπίτι επιτυγχάνεται θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε πιό προχωρημένες περιπτώσεις η θεραπεία της ουλίτιδας  γίνεται στο ιατρείο τόσο με τον καθαρισμό όσο και με την εφαρμογή ειδικών τοπικών αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Χρωστικές
Οι χρωστικές εμφανίζονται στα δόντια με καφέ ή μαύρα στίγματα τα οποία σε περιοχές που δεν βουρτσίζονται σωστά μπορεί να εμφανίζονται και ως φαρδιές λωρίδες ή να καλύπτουν και όλη την επιφάνεια του δοντιού. Συνήθως επανεμφανίζεται σύντομα μετά την αφαίρεσή τους απο τον οδοντίατρο, η οποία γίνεται αρκετά δύσκολα γιατί πρωταρχικός στόχος είναι να προστατεύσουμε το δόντι και όχι να το ‘‘τρίψουμε’’ ώστε να εξαφανιστεί η κηλίδα.
Έχει συσχετισθεί με χαμηλό τερηδονικό κίνδυνο στα παιδιά και η πιο πιθανή αιτία είναι ότι τα χρωμογόνα μικρόβια τα οποία βρίσκονται στην μικροβιακή πλάκα σε εκείνα τα σημεία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.
Συχνά αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και αιτία επίσκεψης στο οδοντιατρείο. Το σωστό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος θα απαλλάξουν το στόμα του παιδιού σας από τη μελανή χρωστική.

 

Copyright 2013. Created by Paidodent.gr