Παιδοδοντίατρος Αθήνα

Παιδοδοντίατροι Αθήνα

 

Παιδοδοντίατροι Αγιος Δημητριος

 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη

Τα παιδιά αλλάζουν τα πρώτα τους δόντια. Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη;

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

Γιατί πρέπει να πάω το παιδί στον παιδοδοντίατρο;

Τι κάνει ο Παιδοδοντίατρος κατά την πρώτη επίσκεψη

Πως γίνεται η εξέταση σε τόσο μικρά παιδιά;

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;

Οδηγίες για μια θετική πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού

Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο;

Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο σας;

paidodontiatros-proti-episkepsi-1-big paidodontiatros-proti-episkepsi-2-big paidodontiatros-proti-episkepsi-3a-small paidodontiatros-proti-episkepsi-4-small paidodontiatros-proti-episkepsi-5-small

 

 

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάζει καμία παθολογία.
Τα πρώτα δόντια του παιδιού (νεογιλά δόντια) έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του.


Τα παιδιά αλλάζουν τα πρώτα τους δόντια. Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη;
Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα εμφανιστούν μέσα στο στόμα του παιδιού (βρεφική και νηπιακή ηλικία). Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλης σημασίας, γιατί εκτός του ότι εξασφαλίζουν τη σωστή μάσηση της τροφής, την ομιλία, την ανάπτυξη των γνάθων και τη γενική υγεία των παιδιών, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Όταν τα νεογιλά δόντια είναι χαλασμένα, τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμέσως. Επιπλέον πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται οι καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος. Συνεπώς η άποψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα γιατί θα ‘‘πέσουν’’ είναι εντελώς λανθασμένη.


Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;
- επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη του λόγου και τη σωστή άρθρωση των λέξεων
- βοηθούν στη σωστή μάσηση των τροφών
- διατηρούν τον χώρο για την ανατολή και καθοδήγηση στη σωστή θέση των μονίμων δοντιών
- βοηθούν στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των μυών των γνάθων
- γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του
- δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές, πυρετό


Γιατί πρέπει να πάω το παιδί στον παιδοδοντίατρο;
Ο παιδοδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος για παιδιά, ο οποίος αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οδοντιατρική έχει μετεκπαιδευθεί για 3 χρόνια σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Ο παιδοδοντίατρος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή/με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθειες, επιληψία, αιμορραγικές νόσους, λευχαιμία, κυστική ίνωση, κτλ), ή/με ιατρικά σύνδρομα (Down, Asperger, Williams, PraderWilli, Apert, Crouzon κτλ), καθώς και παιδιών με οδοντιατρική φοβία ή αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο, όπως αντίστοιχα ο παιδίατρος αντιμετωπίζει τις ιατρικές ανάγκες των μικρών ασθενών.


Τι κάνει ο Παιδοδοντίατρος κατά την πρώτη επίσκεψη
Το πρώτο ραντεβού είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με:
- τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
- τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
- την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, υποδεικνύοντας το σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών
- τη σωστή χρήση του μπιμπερό και επιλογή πιπίλας
- τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, καθώς και πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται
- τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
Έτσι η πρώτη επίσκεψη είναι εντελώς ανώδυνη και επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του παιδιού γιατί του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το  περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί για να έχει «υγιή δόντια και ωραίο χαμόγελο».


Πως γίνεται η εξέταση σε τόσο μικρά παιδιά;
Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία της εξέτασης, η οποία είναι σύντομη αλλά ουσιαστική. Ο παιδοδοντίατρος έχει την κατάρτιση και τις δεξιότητες που θα συντελέσουν στο να αποτελέσει η πρώτη επίσκεψη μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί, η οποία θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.


Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;
Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη του επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει μια αναφορά με ενθουσιασμό ότι ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια και θα δει αν είναι καθαρά. Μην αναφέρετε τις φράσεις ‘‘Μη φοβάσαι’’ ή ‘‘Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει’’ γιατί μόνο ανησυχία προκαλείτε. Θα βοηθούσε πολύ αν του διαβάζατε μια ιστορία ή ένα παραμύθι σχετικά με τον οδοντίατρο (Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Άννας Ράσελμαν, Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά, Ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος της Ζαραμπούκα, Πηγαίνω στον Οδοντίατρο των εκδόσεων Σαββάλα, The Berenstain bears visit the dentist των Stan και Ian Berenstain, Show me your smile!:A visit to the dentist (Dora the explorer) των Christine Ricci και Robert Roper).


Οδηγίες για μια θετική πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια καινούρια και «περίεργη» εμπειρία για ένα παιδί. Είναι αναμενόμενο, να νιώθει ανασφάλεια και αγωνία. Οι γονείς πρέπει να έχουν θετική στάση για να μειώσουν την αγωνία και το φόβο.  
- προγραμματίζουμε το ραντεβού στον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί τότε το παιδί είναι πιο χαλαρό και συνεργάσιμο
- εξηγούμε στο παιδί ότι ο οδοντίατρος είναι φίλος μας που μας βοηθάει να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή
- προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μια ευχάριστη έξοδο και σε μια αφορμή για ψυχαγωγία
- ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν τιμωρία ή απειλή
- δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες για τον οδοντίατρο
- δεν λέμε λέξεις που μπορεί να το φοβίσει (πόνος, φόβος, τσίμπημα)
- δεν εκδηλώνουμε οποιονδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο
- δεν πιέζουμε τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο


Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Οι γονείς των μικρών ασθενών είναι ευπρόσδεκτοι στον κλινικό χώρο, καθώς τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες καταστάσεις, όταν είναι μαζί τους κάποιο οικείο πρόσωπο. Ωστόσο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής, αφού έχετε πρώτα ενημερωθεί γι΄αυτό. Εαν ο ένας από τους δύο γονείς δεν νοιώθει άνετα/φοβάται τον οδοντίατρο, καλό θα ήταν να μην συνοδέψει το παιδί στην πρώτη του επίσκεψη, καθώς τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται την ανησυχία, τον δισταγμό ή τον φόβο του γονιού για τον οδοντίατρο. Επίσης είναι χρήσιμο να παραμένετε παθητικοί παρατηρητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όπου δημιουργείται η σχέση ανάμεσα στον παιδοδοντίατρο και το παιδί.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο;

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοδοντιατρικής, η Ευρωπαϊκή αλλά και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστούν ο οδοντιατρικός έλεγχος να γίνεται 2 φορές τον χρόνο, δηλαδή κάθε εξάμηνο. Ωστόσο ο οδοντίατρος ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού μπορεί να προσδιορίσει τη συχνότητα του προληπτικού ελέγχου.

Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο σας;

Στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε την οδοντιατρική περίθαλψη όλων των παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι και το τέλος της εφηβείας (18 ετών), όπου ολοκληρώνεται πλήρως η σκελετική και οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Copyright 2013. Created by Paidodent.gr