Παιδοδοντίατρος Αθήνα

Παιδοδοντίατροι Αθήνα

 

Παιδοδοντίατροι Αγιος Δημητριος

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε εμφανίζεται το πρώτο δόντι;

Το μωρό μου είναι ανήσυχο γιατί βγάζει δόντια,τι να κάνω;

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο παιδί μου;

Πότε ολοκληρώνεται η αλλαγή των δοντιών;

Το παιδί μου βγάζει τα ‘‘καινούργια’’ του δόντια χωρίς να έχουν ‘‘πέσει’’ τα παιδικά του δόντια ακόμη. Τι πρέπει να κάνω

Πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;

Πως πρέπει να είναι μια σωστή πιπίλα;

Η συνήθεια αυτή είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων;

Πώς να αντιμετωπίσω το παιδί μου που θηλάζει το δάχτυλό του ή την πιπίλα;

Πότε μπορώ να σταματήσω τη χρήση του μπιμπερό;

Το παιδί μου τρίζει τα δόντια του το βράδυ. Τι πρέπει να κάνω;Πότε εμφανίζεται το πρώτο δόντι;
paidi-proto-donti

Το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 6ου και 8ου μήνα. Η ανατολή όλων των παδικών δοντιών ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2-3 ετών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις, καθώς μπορεί κάποιο μωρό να γεννηθεί με το πρώτο του δόντι ήδη στο στόμα (προνεογιλό δόντι) ή να καθυστερήσει να εμφανιστεί αυτό έως και τον 12ο-14ο μήνα. Αν το μωρό σας δεν έχει “βγάλει” κανένα δόντι μέχρι τον 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας.

 

Το μωρό μου είναι ανήσυχο γιατί βγάζει δόντια,τι να κάνω;
Κατά την ανατολή των δοντιών το παιδί μπορεί να εμφανίσει δυσφορία και ευερεθιστότητα, ανησυχία στον ύπνο, κόκκινα και διογκωμένα ούλα καθώς και αυξημένη έκκριση σάλιου. Για να το ανακουφίσετε, μπορείτε να του δώσετε να δαγκώνει τα ειδικά παιχνίδια που υπάρχουν γι΄ αυτόν το σκοπό και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν μέσα νερό και παγώνουν στο ψυγείο. Οι ειδικές αλοιφές και κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Ωστόσο εάν το παιδί εμφανίζει πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, που δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του. 

 

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο παιδί μου;
Γύρω στην ηλικία των 6 ετών ξεκινάει η ανατολή των μονίμων δοντιών. Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται στο στόμα είναι οι κάτω κεντρικοί τομείς και την ίδια χρονική περίοδο εμφανίζονται και οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, οι οποίοι δεν αντικαθιστούν κάποιο παιδικό δόντι αλλά βγαίνουν πίσω από τα τελευταία παιδικά δόντια. Τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητοι και γι’ αυτό τερηδονίζονται. Έτσι είναι σημαντικό να είστε πολύ προσεκτικοί στο βούρτσισμα αυτών των δοντιών. Στην ηλικία των 18 ετών περίπου ή και αργότερα θα εμφανιστούν στο στόμα (αν υπάρχουν ή αν χωρούν) και οι φρονιμίτες, ένας σε κάθε πλευρά.

 

Πότε ολοκληρώνεται η αλλαγή των δοντιών;
Η αντικατάσταση των παιδικών δοντιών από τα μόνιμα τελειώνει περίπου στην ηλικία των 11 ετών ενώ γύρω στα 12 ανατέλλουν οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι, πίσω ακριβώς απο τους πρώτους μόνιμους γομφίους. Συνήθως τα τελευταία παιδικά δόντια που αλλάζουν στην ηλικία των 11 ετών είναι οι άνω κυνόδοντες.

 

Το παιδί μου βγάζει τα ‘‘καινούργια’’ του δόντια χωρίς να έχουν ‘‘πέσει’’ τα παιδικά του δόντια ακόμη. Τι πρέπει να κάνω;
paidi-nea-dontia

Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει αρκετά συχνά, ιδιαίτερα στα κάτω μπροστινά δόντια, όπου τα μόνιμα ανατέλλουν πίσω από τα παιδικά δόντια, χωρίς αυτά να κουνιούνται. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι ότι τα μόνιμα δόντια συνήθως δεν βρήκαν αρκετό χώρο για να βγούνε ακριβώς κάτω απο τα αντίστοιχα παιδικά τους και έτσι βγαίνουν σε έκτοπη θέση (όχι στην κανονική τους θέση) με αποτέλεσμα η ρίζα του παιδικού δοντιού να μην απορροφηθεί φυσιολογικά και επομένως να μην κουνιέται το παιδικό δόντι. Σε αυτή την περίπτωση καταρχήν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά προσπαθήστε να κουνήσετε το παιδικό δόντι και εάν αυτό δεν είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες τότε η παιδοδοντίατρος θα βοηθήσει με την εξαγωγή του παιδικού δοντιού, ώστε το μόνιμο να έρθει μπροστά στη θέση του με τη βοήθεια της γλώσσας (δεν θα πρέπει το μόνιμο δόντι να ξεπεράσει σε ύψος, το ύψος του παιδικού δοντιού). Στην περίπτωση που το μόνιμο δόντι που εμφανιστεί στο στόμα είναι κάποιο από τα μπροστινά πάνω δόντια ή κάποιος γομφίος τότε η εξαγωγή του νεογιλού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έρθει το δόντι στη σωστή θέση αυτόματα, χωρίς ορθοδοντική παρέμβαση.

 

Πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;
paidi-pipila

Τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής και προσφέρει ευχαρίστηση και ασφάλεια. Η πιπίλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί τα μωρά καταφεύγουν στο πιπίλισμα του δακτύλου ο οποίος διακόπτεται πιο δύσκολα και έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων.

 

Πως πρέπει να είναι μια σωστή πιπίλα;
Όταν διαλέγετε μια πιπίλα πρέπει να εξετάζετε τα ακόλουθα:
• Το μέγεθός της πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού
• Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή και να έχει ειδικό για την ηλικία του παιδιού ορθοδοντικό σχήμα
• Η πιπίλα δεν πρέπει να αποσυναρμολογείται εύκολα και να μην δένετε με κορδόνια γύρω από τον λαιμό του παιδιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού
• Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει αρκετές τρύπες αερισμού και να εφαρμόζει καλά στα χείλη, ώστε να μην ερεθίζει το δέρμα του μωρού

 

Η συνήθεια αυτή είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων;
paidi-sinitheia-epivlavis

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια από μόνα τους στην ηλικία των 2-4 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο θηλασμός του δαχτύλου ή της πιπίλας συνεχίζεται εντατικά για μεγαλύτερες περιόδους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στα δόντια (κενό-χάσμα ανάμεσα στα άνω και τα κάτω δόντια, χασμοδοντία) και στις γνάθους (προγναθισμός της άνω γνάθου, στενή άνω γνάθος), καθώς και προβλήματα στην ομιλία του παιδιού.
 
Πώς να αντιμετωπίσω το παιδί μου που θηλάζει το δάχτυλό του ή την πιπίλα;
paidi-daxtylo-pipila

Καταρχήν ο θηλασμός του δακτύλου είναι πιο δύσκολος να διακοπεί απ’ ότι αυτός της πιπίλας. Αυτή η συνήθεια θα πρέπει να σταματήσει μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών, ώστε τυχόν ορθοδοντικά προβλήματα να προλάβουν έως κάποιο βαθμό να διορθωθούν από μόνα τους. Αν όμως αυτή η κατάσταση παραταθεί μετά το 4ο έτος, οι βλάβες κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η επιδιόρθωσή τους θα πρέπει να γίνει ορθοδοντικά. Στις περιπτώσεις αυτές ο πλέον κατάλληλος ο οποίος μπορεί να σας δώσει οδηγίες διακοπής και θεραπείας αυτών των συνηθειών είναι ο παιδοδοντίατρος.

 

Μερικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:
• Προτιμήστε το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα αντί για το δάχτυλο. Η πιπίλα μπορεί να “χαθεί”, ενώ τα δάχτυλο είναι πάντα διαθέσιμο
• Κάνετε την προσπάθεια διακοπής της συνήθειας σε μια περίοδο, όπου το παιδί δεν είναι πιεσμένο κι εσείς είστε σχετικά ξεκούραστοι (π.χ. οικογενειακές διακοπές)
• Επαινέστε το παιδί όταν δεν βάζει το δάχτυλο στο στόμα ή δεν χρησιμοποιεί πιπίλα και μην το μαλώνετε όταν υποκύπτει στην αδυναμία του
• Η χρήση βερνικιών με πικρή γεύση ή το τύλιγμα του δαχτύλου με επίδεσμο συνήθως δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και γι’αυτό δεν συστήνονται
• Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής των προσπαθειών του παιδιού.  Κάθε μέρα που δεν βάζει το δάχτυλό του στο στόμα θα κολλήσετε μαζί ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο. Όταν μαζέψει αρκετά αυτοκόλλητα χαρίστε του ένα δώρο που επιθυμεί
• Διαβάστε σχετικά βιβλία, όπως: ‘’Η Νεράιδα Πιπιλίνα και η Πιπίλα μου’’ (εκδόσεις: MODERN TIMES), ‘’Ο Βασιλιάς Δαχτυλένιος και το Δάχτυλό του’’ (εκδόσεις: MODERN TIMES), ‘’Η τελευταία Πιπίλα’’ (εκδόσεις: Ρώσση Ε.), ‘’Η Πιπίλα του Πάνου’’ (εκδόσεις Μίλητος)

 

Αν και αυτές οι συμβουλές δεν σας βοηθούν, η παιδοδοντίατρος μπορεί να εξηγήσει στο παιδί γιατί δεν πρέπει να θηλάζει το δάκτυλό του, να το ενθαρρύνει να σταματήσει ή και να επέμβει ορθοδοντικά (μετά την ηλικία των 4-5 χρόνων) με την κατασκευή ενός ειδικού ορθοδοντικού μηχανήματος.

 

Πότε μπορώ να σταματήσω τη χρήση του μπιμπερό;
Όταν το παιδί μπορεί να κάθεται μόνο του, πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι με στόμιο. Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταματήσει τη χρήση του μπιμπερό μέχρι το 12ο μήνα.
Πώς μπορώ να το επιτύχω;
Από μικρή ηλικία κρατήστε εσείς το μπιμπερό όταν ταΐζετε το μωρό, ώστε να ξέρει ότι το μπιμπερό ελέγχεται από εσάς και προορίζεται μόνο για τη θρέψη του.
Υπάρχουν τρεις μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του μπιμπερό:
•Ο πιο ριζικός τρόπος είναι να πεταχτεί το μπιμπερό στα σκουπίδια μετά τους 12 μήνες
•Μπορείτε επίσης να αραιώνεται σταδιακά το γάλα με νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδομάδες το περιεχόμενο του μπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό, και το παιδί να αναζητά πλέον το γάλα στο ποτηράκι του
•Ένας τρίτος τρόπος είναι να μειώνεται καθημερινά η ποσότητα του γάλακτος μέχρι να σταματήσει η συνήθεια
Η έγκαιρη διακοπή του μπιμπερό θα οδηγήσει το παιδί σταδιακά στη χρήση ποτηριού με στόμιο και μετά χωρίς, το οποίο είναι το πλέον επιθυμητό.

 

Το παιδί μου τρίζει τα δόντια του το βράδυ. Τι πρέπει να κάνω;
Το τρίξιμο των δοντιών (ή αλλιώς βρουξισμός) είναι μια κατάσταση, της οποίας τα αίτια δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένα, και που παρατηρείται συχνά στα μικρά παιδιά και ιδίως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η συνήθεια αυτή σταματάει περίπου στην ηλικία των 7-10 ετών, όταν στο στόμα του παιδιού βγούν τα μόνιμά του δόντια. Αν συνεχιστεί πέρα από αυτή την ηλικία είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες (αποτριβές) στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, ή και συμπτώματα στην περιοχή της άρθρωσης των γνάθων και των μυών οπότε και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή ενός νάρθηκα. Ο νάρθηκας είναι ένα ειδικό πλαστικό μασελάκι, που το παιδί το φοράει τη νύχτα και προστατεύει τα δόντια.

 

Copyright 2013. Created by Paidodent.gr