‘’Διπλά’’ δοντάκια. Τι κάνουμε όταν ανακαλύπτουμε οτι βγαίνει το νέο δόντι και δεν έχει φύγει ακόμα το παλιό
Πολλοί γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτουν ότι έχει βγει το νέο δόντι και το καινούργιο δεν έχει φύγει ακόμα απο τη θέση του. Καταρχήν δεν πρέπει να πανικοβληθούμε! Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά σε πολλά παιδάκια και είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο. Συμβαίνει συνήθως όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να έρθει στη θέση του το καινούργιο δόντι, είτε γιατί αυτό είναι πολύ μεγάλο είτε γιατί τα παιδικά δοντάκια είναι αρκετά στριμωγμένα μεταξύ τους λόγω στενής γνάθου, επομένως δεν μπορεί το νέο δόντι να ακολουθήσει τη φυσιολογική του πορεία ανατολής και προσπαθεί να βγεί ‘’όπου μπορεί’’.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Καταρχήν, πολύ σημαντικό είναι κατά πόσο κουνιέται το μπροστινό παιδικό δόντι και πόσο πολύ έχει βγει το νέο.
Αν το μπροστινό δόντι κουνιέται πολύ και το πίσω μόλις που έχει φανεί τότε περιμένουμε και σιγά σιγά θα πέσει μόνο του χωρίς να κάνουμε τίποτα. (Εικ.1)
Αν το μπροστινό δόντι έχει μια μικρή κινητικότητα και το πίσω δόντι μόλις που έχει βγει τότε του δίνουμε λίγο χρόνο ακόμα γιατί όσο μεγαλώνει το πίσω δόντι, φυσιολογικά θα πρέπει να αρχίσει το μπροστινό να κουνιέται περισσότερο και άρα θα φύγει και αυτό από μόνο του. (Εικ.1)
Στην περίπτωση όμως που το μπροστινό δόντι είτε δεν κουνιέται καθόλου, είτε είχε αρχίσει να κουνιέται και τώρα σταμάτησε και το πίσω δόντι έχει βγεί σχεδόν μέχρι τη μέση του μπροστινού τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδοδοντίατρο για να διώξει το παιδικό δόντι γιατί δεν θα μπορέσει να φύγει μόνο του. (Εικ.2)
Θα έρθει στη θέση του το νέο δόντι;
Ναι! Το νέο δόντι με τη βοήθεια της γλώσσας που απο μόνη της, αντανακλαστικά θα το σπρώχνει να μπεί στη θέση του, το δόντι θα έρθει σίγουρα πιο μπροστά μέχρι εκεί που μπορεί. Αν η γνάθος είναι στενή και δεν χωράει λόγω μεγέθους, το δόντι θα έρθει όσο πιο μπροστά μπορεί ακόμα και στριμωγμένο ή στραβό και θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό σε δεύτερη φάση πολύ αργότερα, ίσως με ορθοδοντική.